Upho pojištění

O mně

Moje fotka
Department , Czechia
Pokud byste v povídkách nenacházeli souvislosti, tak některé povídky na sebe navazují. V tom případě navštivte ARCHIV, vlevo vedle hlavní části.

5. dubna 2019

Přesunutý kostel

Agent Mulder FX už jednu záhadu v Mostě neúspěšně řešil, zmizelý panelový dům v povídce Nevděčníci v září 2018 a proto se mu moc do Mostu znova nechtělo. Jenže tentokrát se jedná o církevní chrám z roku 1517 a ke zmizení kostela existuje fotografický důkaz. Vpravo nahoře je fotografie před zmizením, pod tím, po zmizení.... Tak to se musí vyšetřit. V roce 1975 z původního místa zmizel gotický kostel Nanebevzetí Panny Marie, dle místních pozemšťanů proto, že pod ním bylo mnoho hnědého uhlí. Nejprve agent Mulder FX pracoval s teorií, že ho tehdy nechali zbořit, jako celý "starý" Most. Dalším šetřením však zjistil, že tehdejší vládě kouska rozumu zbylo a kostel našel o 841 m přesunutý hned vedle barokního špitálu.
Samotný přesun je dodnes unikátní technickou operací. Ovšem chybička se vloudila. Při přesunu byl kostel přetočen a nyní místo na východ, stojí oltářem na jih. To se nelíbilo tehdejšímu papeži a byl to jeden z důvodů, který bránil vysvěcení kostela. Podmínkou bylo též navrácení původního oltáře. Tato podmínka splněna byla a litoměřický arcibiskup kostel v roce 1993 vysvětil. Tím se stala kaple Sv. Ducha oblíbeným místem snoubenců. S kostelem byla přesunuta krypta, která jediná byla zachráněna po požáru původní gotické baziliky z roku 1300 a je nejstarší částí kostela. Naopak přesunuta nebyla věž s hodinami a zvonice, která stála vedle kostela. Jeden ze zvonů byl ovšem zachráněn a je součástí nynější zvonice ve věži kostela:
Věž je veřejně přístupná s výhledem třeba na nový "minimost" nebo na budování okolí jezera Most. Jen musíte zdolat 197 schodů..., nechápu když to v sedmdesátém pátém stavěli, proč tam neudělali výtah :-) I přes tyto překážky agent Mulder FX tuto záhadu vyřešil. Kostel byl mezi 30. zářím a 27.říjnem 1975 přesunut pozemšťany, a to po kolejích. Tady je důkaz: https://www.youtube.com/watch?v=dc-OjfYzqgk Komu by byl tento důkaz málo, dostane podrobné informace při prohlídce od průvodce a může v "kostelním kině" zhlédnout film o přesunu kostela. Fotogaleri o současné podobě kostela naleznete zde https://www.rajce.net/a16054792

Žádné komentáře: